Nasıl Ders Çalışmalıyız?

Her öğrenci kendisine göre bir ders çalışma programı yapmalıdır.Bu programlarda oyuna ve dinlenmeye mutlaka zaman ayırmalıdır.Ancak günlük ders çalışma süresi hiçbir şekilde 2 saatten az olmamalıdır.
Öğrenci okuldan eve dönünce bir süre dinlenmeli,oyun ihtiyacını gidermelidir.Daha sonra programına göre ders çalışmaya başlamalıdır.Bu çalışma aralıksız olmamalı,yarım saat veya 45 dakikalık çalışmadan sonra dinlenme için gerekli zaman ayrılmalıdır.
Çalışmada takip edilecek en önemli yöntem, o gün okulda görülen dersler yoğunluk durumuna göre 30 veya 60 dakikalık bir sürede tekrarlanmalıdır.Daha sonra önem sırasına göre ertesi günün derslerine başlanmalı son olarak ödevler yapılmalıdır.Zaman kalırsa ve imkan varsa,işlenen konularla ilgili testler çözülmeli,ek kitap ve kaynaklar okunmalıdır.
Çalışılacak konu bölümlere ayrılmalı,bölümler tam ve eksiksiz öğrenilmeli,bunun kontrolü için çalışılan bölüm veya kitap kapatılarak öğrenilenler hatırlamaya çalışılmalı ve tekrar yapılmalı,çalışılan bölümle ilgili kısa notlar çıkarılmalı veya kısa işlemler yapılmalı,bölümün önemli yerleri tespit edilmeli,sınavlarda bölümle ilgili ne gibi soruların çıkabileceği üzerinde düşünülmeli ve bu soruların cevabı mutlaka öğrenilmelidir.
Konunun tümü bu şekilde çalışıldıkran sonra tümünün ana fikri ve önemli ortaya çıkarılmalı ve öğrenilmelidir.Sınavlara hazırlanmak için sınav tarihinden en az 7 gün önce çalışmaya başlanılmalıdır.
Ders çalışma ortamı iyi seçilmeli,mümkünse her öğrencinin bir çalışma odası olmalıdır.Odanın içinde dikkat dağıtıcı resim,afiş veya aletler(müzik çalar v.b.)bulunmamalı,gürültüden uzak sessiz bir ortam olmalıdır.Oda fazla sıcak veya soğuk olmamalıdır.
Ders çalışmaya oturulduğu zaman iyi iş çıkarma amacı güdülmeli,çalışmaya derhal başlanmalı,derse ısınma diye kötü bir alışkanlığa fırsat verilememli(ki öğrenci için ders çalışmama bahanesidir),dış dünya ile ilişki geçici bir süre kesilmeli ve tüm dikkatler konu üzerinde toplanmalıdır.
Ders çalışma süresini konunun önemli yerlerinde kesmeyip,konuyu kavrayıp bitirmeye gayret gösterilmelidir.Sağlıcakla kalın...

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Demek ki benim oğluma uyguladığım şeyler doğruymuş:)) Aferim bana...

    YanıtlaSil