Pi Sayısı

Pi nedir? 
Bulmacalarda matematikte sabit bir sayı olarak geçen ;matematikte irrasyonel bir sayı olan pi sayısı hakkında bildiklerimizi paylaşalım.
Kime göre Pi sayısı Nedir?
Matematikçi: "Pi, bir dairenin çevresinin çapına oranıdır."
Bilgisayar Programcısı: "Pi 3,14159265389 dur"
Fizikçi: "3,14159artı eksi 0,000005'tir"
Mühendis: "Yaklaşık 22/7'dir"

 Yukarıda anlatılanların hepsi doğrudur.Hepsi de pi sayısının değişik alanlarda kabul edilen yaklaşık değerleridir.Ben bir matematikçi olarak her yıl ilköğretim 7.sınıf öğrencilerine çember ve daire konusuna geçtiğimde pi sayısının ortaya çıkış sebebini açıklarken sayının dairenin çevresinin çapına oranı olduğunu anlatan etkinliği sınıfta yaparım.Etkinliğin özeti şöyle:


MALZEMELER: 
1)30cm.lik bir cetvel. 
2)Toplu iğne 
3)Pergel 
4)Karton 

Öncelikle yarıçapını kendinizin seçip belirleyeceği bir daireyi pergel kullanarak kartona çizip kesin. (Örneğin yarıçapını 4 cm seçin) Merkezini belirleyin.Daha sonra bu dairenin yayı üzerinde bir A noktası işaretleyin.Bu A noktası cetvelin başlangıç noktası ile üst üste gelecek şekilde dairenizi cetvel üzerine yerleştirin.Merkezine bir toplu iğne veya buna benzer kürdan v.b. geçirin.Daha sonra dairenizi kaydırmadan merkezden hareket ettirin.Daireniz hareket ettiğinde A noktası da haliyle hareket etmiş olacak ve biraz yol aldıktan sonra cetvel ile tekrar temas edecek.İşte A noktası cetvel ile temas ettiğinde aslında daire çevresini dolanmış oluyor.Bu mesafeyi cetvel üzerinde ölçüyoruz.Bu değeri dairenin çapı olan sayıya böldüğümüzde yaklaşık olarak Pi Sayısı karşımıza geliyor. Yani  Pi = Çevre / Çap




 Aşağıdaki resimde yapılan etkinliğin hızlandırılmış halini görmektesiniz.Selamlar.


Hazırlayan:Zafer GÜVEN

Yorum Gönder

0 Yorumlar