Asal Sayılar - Aralarında Asal Sayılar


ASAL SAYILAR
Doğal sayılar içerisinde bulunan bir sayı grubudur.Yalnızca 1 e ve kendisine bölünebilen sayılara asal sayılar denir.1 sayısı asal sayı olarak kabul edilmez.En küçük asal sayı 2 sayısıdır ve 2 sayısı asal sayılar içerisindeki tek çift sayıdır.Diğer asal sayılar tek sayı tipindedir.Ancak her tek sayı asal sayı demek değildir.Örneğin 9 sayısı tek sayı olduğu halde asal sayı değildir.Çünkü 9 un 1 ve kendisinden  başka bir de 3 olan böleni vardır.Dolayısıyla asal sayı değildir.
         İki basamaklı doğal sayıları tespit etmek kolaydır.bunun için sırasıyla 2 ye,3 e,4 e, 5 e ,7 ye ,11e  v.b. bölünen sayıları eleriz.Geriye asal olan sayılar kalır.(Aşağıdaki resimde olduğu gibi)
Asal sayılar e.b.o.b ve e.k.o.k hesabında kullanılır.


ARALARINDA ASAL SAYILAR
  Ortak olarak yalnızca 1 e bölünen sayılara aralarında asal sayılar denir.İki yada daha fazla sayının aralarında asal olması için kendilerinin asal olması gerekmez.Eğer iki sayı asal ise zaten doğal olarak aralarında da asal olurlar.

ÖRNEKLER:
iki sayı da çiftse aralarında asal olamazlar.
1) 2 ile 7 sayıları aralarında asaldır.Ortak olarak sadece 1 e bölünürler.
2) 4 ile 9 sayıları aralarında asaldır.Ortak olarak sadece 1 e bölünürler.(Görüldüğü gibi ikisi de asal olmak zorunda değil)
3) 11 ile 9 sayıları aralarında asaldır.Ortak olarak sadece 1 e bölünürler.
4) 5 ile 7 sayıları aralarında asaldır.Ortak olarak sadece 1 e bölünürler.(her ikiside asal)
Hazırlayan: Zafer Güven Matematik Öğretmeni

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. I tenԁ not to leave mаny гesponses, however I browsed through a few commentѕ herе "Asal Sayılar - Aralarında Asal Sayılar".
    I do have 2 questions fог уοu if you do not minԁ.
    Could it be just me or do a few of thеse cоmmеnts come acrοss lіke they
    агe left by bгaіn dead νisitorѕ?
    :-Ρ And, if you arе writіng on other plаcеs, I'd like to keep up with everything new you have to post. Would you list of the complete urls of your public pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

    Also visit my blog post: SEOPressor

    YanıtlaSil
  2. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem
    to be running off the screen in Ie. I'm not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I'd post to let
    you know. The style and design look great though! Hope you get the issue resolved soon.
    Thanks

    Here is my web-site; d'nest Condo

    YanıtlaSil